Loading...
 9 Najukusnijih Gradova U Turskoj I Vodič Za Povratak Bez Jela

9 Najukusnijih Gradova U Turskoj I Vodič Za Povratak Bez Jela

2021-12-03

Turska kuhinja sadrži mnogo ukusa i stvara ime za sebe. Turska kuhinja, koja nosi tragove osmanske kulture, tradicije i običaja, do sada je uticala na bliskoistočnu i balkansku kuhinju i takođe nosi različite inspiracije iz ovih kuhinja.
Iako se turska kuhinja razlikuje u zavisnosti od regiona, regiona i geografije, ona otkriva mnoge metamorfoze, ukuse i detalje o proizvodima kao što su crnomorska kuhinja, kuhinja jugoistočne, centralnoanadolska kuhinja. Pobliže ćemo pogledati ove različite regije i gradove.

1- İzmir
Kulturnu raznolikost čine Turci koji su u ovu regiju došli kao rezultat lokalnog ili doseljavanja, Grci koji su rođeni i odrasli u Izmiru, Sefardi, Levantinci, oni koji su došli iz Zapadne Trakije i Lezbosa, Hiosa tokom godina brojanja, i Albanci. Naravno, ovo kulturno bogatstvo pokazuje svoje efekte u izmirskoj kuhinji.

 

2- Gaziantep
Ova prostrana kuhinja ima otprilike 252 jedinstvena okusa. Kada se spomene Gaziantep, dobro poznata jela koja padaju na pamet su varijante kebaba, mesne poslastice kao što su lahmacun, Yuvalama i Beyran. Pored ovih, ne treba zaboraviti ni poznatu i svjetski poznatu baklavu i katmer.

3-Konya
Poznata po svojim ukusnim jelima i desertima, Konya kuhinja nudi mnogo opcija koje se dopadaju svakom nepcu. Među poslasticama su cebić, ćevap, prolećne rolnice, dilberdudağı baklava, za one koji vole ovu kuhinju, gde je mesni hleb vodeći.

4-Edirne
U regiji Jedrene uzgajaju se usjevi kao što su šećerna trska, suncokret, pšenica, pirinač, dinja i lubenica. Drain, fatom, katmer, jogurt uho; Köbete, malika, punjena zelena salata sa mesom, koja je jedna od eskapističkih tatarskih delicija aromatizirana kukuruznim brašnom, zauzima svoje mjesto u jedrenskoj kuhinji kao neka od domaćih delicija.

5-Trabzon
Jela od crnog kupusa spadaju u osnovne specijalitete, a od pečenog kupusa se prave sve vrste inćuna, akčabat ćufte, trabzon pita, jelo od crnog kupusa, zavit, trabzon doner, laz pecivo. Kažu da se pravi četrdeset vrsta jela od inćuna, inćun je veoma tražen ukus na pravim stolovima. Ukusna jela postaju remek-djela sa svakom tehnikom kuhanja.

6-Hatay

 Hatay kuhinje su hladna predjela koja se služe prije glavnog jela. Na primjer, jogurt od ruzmarina, humus, procijeđeni jogurt, salata od timijana, abuğannuç, slani jogurt i biber sa orasima nude mnoga predjela od kojih bi knjige bile prepune. Tepsija od rerne, ćevap od tacne, ćevap od papira i punjene ćufte su među ukusima koji pune trpeze posle predjela.

7-Şanlıurfa

Začinjena, bogata paradajz pastom, raznovrsna i odgovarajuća jela čine osnovnu kulturu ove kuhinje. Osim ovih okusa, svoje mjesto u supama zauzima i pšenica yarma, koja je skromni proizvod plodnih zemalja. Među lokalnim jelima su Çağala obrok, Hıttı Basma, Panon Pan, Tikva, Slatka Bamija, Mumbar, Acır Basma. Osim ovih, među ovim delicijama su i lebenija supa, punjene ćufte, Urfa kebab i borani.

8-Kayseri

Börek i börek su posebni ukusi koji zauzimaju svoje mjesto na svadbama i banketima. U kajserskoj kuhinji se uglavnom pojavljuju meso i pekarski proizvodi. Manti je, s druge strane, najpopularniji od njih, a prema istraživanjima, u Kajserskoj kuhinji postoji oko 36 vrsta mantija.

9-Malatya

Malatya kuhinja, koja ima jedinstvenu strukturu, prilično je raznolika. Tandoori kruh, kiseli kruh, pileke su najpoznatiji primjeri ovih kruhova. Osim toga, kuhinja je poznata po više od 70 vrsta ćufti. Meni je sljedeći; Što se tiče deserta, među ukusima se izdvajaju desert od kajsije sa kajmakom i desert od halbura.