Loading...
Arhitektonske Građevine I Popularni Tipovi Kuća U Turskoj

Arhitektonske Građevine I Popularni Tipovi Kuća U Turskoj

2022-01-31

Arhitektonski stil Turske, koji je stoljećima ugostio različite kulture i ima bogato istorijsko nasljeđe, sastoji se od kombinacije mnogih civilizacijskih stilova od zapadne do istočne arhitekture. Dok su efekti rimskih, grčkih i mnogih antičkih civilizacija bili jasno vidljivi prije perioda Otomanskog carstva, seldžučke, arapske, istočnoturske civilizacije i vizantijske kulture odrazile su se u arhitekturi s usponom Osmanskog carstva. U posljednjim stoljećima, američka i njemačka arhitektura diverzificirale su kulturni mozaik u arhitektonskom polju utječući na modernu arhitekturu u Turskoj.

Da bismo razumjeli današnje građevine, potrebno je detaljno ispitati arhitektonsku historiju Turske. Danas su otvoreni javni prostori, prostrani životni prostori i pragmatični dizajn u kombinaciji sa svijetlim bojama poželjniji u sektoru nekretnina. Svrha postojeće arhitekture je da se vlasnici kuća osjećaju povezanim s prirodom. Život u metropoli sa sobom je donio osjećaj potrebe za intimnim okruženjem u interakciji s prirodom. Savremena arhitektura, koja uključuje prostranije i šire prostore u Turskoj, nastavlja da se razvija i transformiše kako bi zadovoljila sve potrebe onih koji žive u kući.

 

Kuće Safranbolua

U mnogim gradovima kao što su Antalya, Istanbul, posebno Safranbolu, možete naići na kuće sa tradicionalnom otomanskom arhitekturom izgrađene od kvalitetnog specijalnog kamena i drveta. Osmanske kuće, koje čuvaju tragove prošlosti i okružuju svoje stanovnike nostalgičnom atmosferom, obično su visoke na dva ili tri sprata. Vanjski pogledi na otomanske kuće imaju šareni ambijent sa stilski dizajniranim velikim drvenim prozorima. Mnogi imaju prozore ograde od kovanog gvožđa ukrašene šarenim cvećem. Unutrašnjost kuća je uglavnom dizajnirana sa drvenim materijalima i ove kuće obično imaju velike i svijetle prostorije za velike porodice.

 

Waterside

Jedan od najzanimljivijih tipova kuća u Turskoj, koji datira iz otomanske istorije, nesumnjivo su vile jedinstvene arhitekture izgrađene na obali Bosfora. Poznato je po svojim elitnim stanovnicima, od kojih su većina bili ugledni građani osmanskog doba, i ima istorijsku vrijednost. Dvorci, jedan od apsolutnih pokazatelja statusa i bogatstva u društvu, čuvaju atmosferu naše prošlosti i sadašnjosti s obje strane. grada. Sastoje se od nekoliko velikih prostorija u kojima možete održavati svadbene proslave velikih razmjera, događaje i koncerte. Mnogi imaju dobro održavane, dobro održavane i prostrane bašte sa veličanstvenom kolekcijom retkog cveća i biljaka.

 

Mansions

Osim vile, vile ili antičke vile također imaju veličanstven i moderan dizajn. Iako su njihovi vanjski dizajni slični kućama u Safranboluu, razlika je u tome što u vilama obično žive istaknute elitne porodice gradova ili regija. Za razliku od vila, vile su lokalne, veličanstvene i misteriozne građevine koje se nalaze u unutrašnjosti Anadolije, a ne uz more. Imaju brojne prostorije, velike stupove, ali i vrlo velika dvorišta kao najkarakterističniju osobinu. Velike porodice od nekoliko generacija uglavnom žive u tradicionalnim vilama i vilama.

 

Seoske kuće

To su građevine koje su daleko od pretencioznih poput seoskih kuća, vila i vila i imaju vrlo zgodan dizajn za svakodnevni rad. Imaju specifične arhitektonske elemente, kao što su terase, pogodne za boravak napolju. Najizrazitija karakteristika seoskih kuća je to što su isprepletene s prirodom i mogu sadržavati elemente prirode u dizajnu. Seoske kuće, koje mogu sadržavati i skloništa pogodna za stočarsku proizvodnju, imaju velike bašte pogodne za uzgoj raznih voćaka i organskog povrća. Dostupne su mnoge opcije, od skromnih i pristupačnih seoskih kuća do skupih velikih seoskih kuća. Seoske kuće u Turskoj obično imaju prednost što su blizu centra grada, a da nisu udaljene od prirode.

 

Kamene kuće

Iako ima različite karakteristike prema regijama, najčešća karakteristika kamenih kuća je da su izdržljive i solidno građene. U kamenoj kući građenoj originalnim i tradicionalnim tehnikama, korišteno je što manje industrijskih materijala iu skladu s prirodom. Ne bi bilo pogrešno reći da je kamena kuća, čija je lokacija pravilno odabrana i izgrađena od izdržljivih materijala, otporna na gotovo sve vrste prirodnih katastrofa. Kamene kuće zahtijevaju vrlo malo održavanja na dugi rok i imaju niže naknade za održavanje od običnih armiranobetonskih konstrukcija, jer nemaju karakteristike kao što su žbuka, boja, boja, šara. Kamene kuće građene u Anadoliji stoljećima su mnogo elegantnija i zdravija alternativa armiranobetonskim konstrukcijama, i kao lokalna i prirodna opcija.

 

Moderne vile

Samostojeće i dvojne vile su strukture savremenog svijeta sa