Loading...
Cijene Stanova U Alanji: Kako Se Formiraju I Mijenjaju

Cijene Stanova U Alanji: Kako Se Formiraju I Mijenjaju

2021-11-08

Kupovina nekretnine u Alanji uz more nije samo isplativa opcija ulaganja, već je prilika da promijenite svoj životni stil u zdraviji, bolji i sretniji. Jedinstvena klima, toplo Sredozemno more, planine Toros prekrivene četinarskim šumama, plantaže organskog voća i povrća, gostoprimstvo lokalnog stanovništva i općenito lojalan odnos države prema strancima - samo su neki od argumenata u prilog investiranje u nekretnine u Alanji.

Jedno od najvažnijih pitanja koje kupci nekretnina postavljaju, naravno, je cijena. A definitivnog odgovora nema. Nekretnine Alanya su zastupljene sa širokim spektrom objekata: samostojeće vile i vile u velikim kompleksima, stanovi u kompleksima sa bogatom hotelskom infrastrukturom, stanovi u kućama bez infrastrukture, objekti sekundarnog tržišta, novi i u izgradnji. Grad se aktivno razvija, svake godine se gradi mnogo novih kompleksa različitih nivoa i cenovnih razreda.


Kupovinom nekretnine u izgradnji ostvarujete vrlo isplativu investiciju. Nakon završetka kompleksa, stanovi poskupljuju u prosjeku za 20-30%. Osim toga, bilježi se godišnji rast cijena na općem tržištu nekretnina uz more. Dobivate priliku da ili preprodate gotovu kuću po višoj cijeni ili dobijete dodatni prihod od iznajmljivanja.

U Turskoj, a posebno u Alanji, ne postoji takva stvar kao što je cijena kvadratnog metra, jer cijena stana zavisi od mnogo različitih faktora. Sljedeće tačke imaju najznačajniji uticaj na trošak:

Lokacija stambenog kompleksa: područje grada i udaljenost od mora – što je bliže centru i moru, to je skuplje.
Strana svijeta i pogled sa prozora: stanovi na jugu su skuplji od svojih sjevernih; pogledi na more su skuplji od pogleda na planinu ili grad.

Sprat: što viši, to skuplji, u istoj zgradi.
Površina stana: ovdje je sve jednostavno, što je površina veća, to je skuplje.
Faza spremnosti: u fazi iskopa ili izgradnje; objekat je pušten u rad; stan se iznajmljuje po sistemu "kljuc u ruke" ili je potrebno kupiti opremu,namjestaj,dekor itd.
Godina izgradnje stambene zgrade: što je kuća starija, to su niži troškovi stanova u njoj.
Kvalitet gradnje: građevinski materijali, završni radovi, ekskluzivnost projekta.
Infrastruktura kompleksa, nivo njegove usluge: što je infrastruktura kompleksa bogatija, stanovi su skuplji.
Infrastruktura okolnog područja, kao i perspektiva njegovog razvoja: takođe direktna zavisnost – što je područje razvijenije i mlađe, to je stanovanje u njemu skuplje.

Nemojte se iznenaditi ako su stanovi u istoj zgradi gotovo identične veličine, ali smješteni na različitim etažama i orijentirani na različite smjerove svijeta bit će vrlo različiti po cijeni.


Kada kupujete nekretninu u Alanji, budite izuzetno oprezni: raznovrsni izbori i ponude cijena mogu lako dovesti u zabludu. Odabirom stana po najnižoj cijeni, posebno na sekundarnom tržištu, procijenite izglede za troškove popravke i pogoršanje općih kućnih komunikacija. Osim toga, moguće je da postoje "zamke" u pogledu "čistoće" i dostupnosti svih potrebnih dokumenata. Preniska cijena je razlog da se dobro razmisli o njegovom uzroku i pažljivo provjeri i sam stan i kompleks.

Nove komplekse također treba pažljivo provjeriti: od kvaliteta same zgrade do ugleda kompanije za razvoj.

Također je vrijedno napomenuti da je sezonalnost vidljiva na tržištu nekretnina u odmaralištu: po pravilu, tokom hladne sezone, cijene donekle padaju. Međutim, to se ne odnosi na nove stanove – cijene investitora su nepromijenjene u bilo koje doba godine.

Iskusni radnici naše kompanije pomoći će Vam da odaberete opciju koja najbolje odgovara Vašim željama sa optimalnim odnosom cene i karakteristika, kao i da Vas prati pri registraciji kupoprodajne transakcije, primanja TAPU-a i podrži Vas u svim fazama novi život u našoj gostoljubivoj zemlji.