Loading...
Izvještaj O Procjeni Vrijednosti Nekretnine Prilikom Registracije Nekretnine

Izvještaj O Procjeni Vrijednosti Nekretnine Prilikom Registracije Nekretnine

2021-11-06

Svi koji se odluče za kupovinu nekretnine u Turskoj znaju da je jedan od potrebnih dokumenata za dobijanje vlasničke potvrde u Turskoj (TAPU) izvještaj o procjeni stečene imovine.

Uslov za obaveznu procenu vrednosti nepokretnosti uveden je 04.03.2019. Ovaj dokument je veoma važan, jer je procenjena vrednost koja je u njemu naznačena stvarna tržišna vrednost objekta, koja formira iznos poreza pri izradi TAPU i iznos godišnjeg poreza na imovinu.

Glavni ciljevi kojima je turska vlada težila prilikom uvođenja procjene su:

Ustrojiti i sistematizirati tržište nekretnina u zemlji tako da bude u skladu sa svim međunarodnim normama i standardima. A jedna od važnih tačaka je postepeno usklađivanje katastarske vrijednosti nekretnine i realne cijene.
Za zaštitu vlasnika kuća od beskrupuloznih agenata koji često pokušavaju sklopiti posao, poslujući s vrijednošću koja ne odgovara stvarnom tržištu. Takvi "specijalisti" ne mare ni za svoje klijente ni za vlastitu reputaciju, već više vole brzu trenutnu korist. Uvođenjem obaveznog vrednovanja, strani kupci nekretnina su u potpunosti zaštićeni, jer je trošak zvanično fiksiran, odnosno kupoprodajna transakcija se odvija pod kontrolom države.
Imajte stvarne statistike o prodaji i cijenama nekretnina u cijeloj Turskoj iu svakoj regiji posebno.


Obaveznu procjenu nepokretnosti mogu vršiti samo nezavisni stručnjaci koji su dobili državnu dozvolu za obavljanje ove djelatnosti. Ovakav pristup eliminiše mogućnost dogovaranja između agenta za nekretnine i procjenitelja i pouzdano štiti interese kupca.

Izvještaj o procjeni vrijednosti nekretnine sadrži sve podatke o nekretnini i to:

TAP informacije.
Lokacija nekretnine, uključujući koordinate na karti zemljišta na kojem je objekat izgrađen.
Fotografije apartmana.
Cijena analoga na tržištu, za mogućnost određivanja optimalne cijene.
Potvrda troška.
Informacije o postojećim zaostalim plaćama za komunalne usluge ili njihovom odsustvu.
Potvrda da je ovaj izvještaj prihvaćen od strane Glavne uprave za zemljišne knjige i katastar

Izvještaj o procjeni nekretnina zajedno sa paketom dokumenata dostavlja se TAPU-u. Nakon unosa svih potrebnih podataka u bazu podataka registra, dokument se vraća novom vlasniku nekretnine. Cijena procjene nekretnina u prosjeku je 1000-2000 turskih lira. Rok važenja dokumenta je 3 mjeseca od dana prijema.