Loading...
Kako Dobiti Posao U Turskoj

Kako Dobiti Posao U Turskoj

2021-11-06

Mnogi koji razmišljaju o odlasku u Tursku na stalni boravak postavljaju pitanja: mogu li stranci raditi u Turskoj, kako pronaći posao u Turskoj i koja zanimanja su dostupna strancima u Turskoj. Općenito, mogućnosti zapošljavanja u Turskoj mogu se podijeliti u dvije kategorije:

stalni radni odnos
privremeno/sezonsko zapošljavanje obično je uobičajeno u sektoru turizma.

Što se tiče traženja posla, Turska se praktično ne razlikuje od bilo koje druge zemlje, ali ipak Turci preferiraju više ličnu komunikaciju sa kandidatima.

Glavni izvori informacija o slobodnim radnim mjestima:

društvene mreže mogu biti različite tematske grupe, može biti slobodnih radnih mjesta u ime poslovnih stranica kompanija, kao i poznato i ponekad najefikasnije "pravilo 7 rukovanja", kada se za slobodno radno mjesto možete saznati putem lanca od poznanstava;
poznanici i prijatelji koji su već radili ili rade u Turskoj;
zvanični državni portali na Internetu (Sektor za zapošljavanje, Ministarstvo rada i socijalne zaštite, vladin investicioni portal);
novine - štampani mediji u Turskoj i dalje imaju veliko interesovanje čitalaca, pa je u Republici Turskoj uobičajeno da se slobodna radna mesta objavljuju u novinama;
lično obraćanje kompaniji – to se može učiniti na više načina: poslati poruku sa poslovne stranice kompanije na društvenim mrežama, poslati poruku sa web stranice kompanije; zakažite termin za sastanak sa direktorom kompanije ili HR menadžerom.

VAŽNO JE ZAPAMTITI: da bi radili u Turskoj, stranac mora izdati radnu dozvolu.

Postoje tri vrste radnih dozvola:

Kratkoročno (do godinu dana), često predviđeno za sezonsko zapošljavanje. Süreli Çalışma Izni je dostupan za produženje do 6 godina, pod uslovom zaposlenja kod istog poslodavca na istom radnom mjestu.
Bez datuma isteka. Suresiz Çalışma Izni je moguće izdati ako imate boravišnu dozvolu i prethodno radno iskustvo u Republici Turskoj najmanje 6 godina.
Nezavisna. Prilikom izdavanja uzima se u obzir prisustvo boravišne dozvole i može se primijeniti na one koji odlaze u Tursku radi vođenja vlastitog biznisa, odnosno samostalna radna dozvola ne zavisi ni od jednog poslodavca. Ako već dugo sanjate da kupite nekretninu u Alanji da biste ovdje stalno živjeli, učinite to hrabro – dobar stručnjak sa aktivnim životnim stilom uvijek će naći posao u Turskoj kako bi primijenio svoje znanje i iskustvo.