Loading...
Kako Kupiti Auto U Turskoj

Kako Kupiti Auto U Turskoj

2021-11-09

Posljednjih godina kupovina nekretnina u Turskoj postala je prilično pristupačna za strance, uključujući i stanovnike bivše ZND. Kupovinom stana ili vile u Republici Turskoj, a posebno u Alanji, imate mogućnost izdavanja boravišne dozvole i preseljenja na stalni boravak. A u kombinaciji sa lekovitom klimom, veličanstvenom prirodom i visokim nivoom usluge, za mnoge je preduslov udobnosti prisustvo automobila. Uostalom, u savremenom svetu automobil nije samo prevozno sredstvo, svi slučajevi se brzo, slobodno i povoljno rešavaju, putuju, istražuju nove kutke Turske prelepe u planinama ili samo posetite restoran sa pogledom na grad, šopingujete udobno uređivanje i mogućnost da brinete o isporuci.
Svako može kupiti auto u Turskoj, bez obzira na državljanstvo. Međutim, ipak treba imati na umu da je, u poređenju sa drugim zemljama, automobil u Turskoj prilično skupa kupovina. Cijene automobila u Turskoj su veoma visoke, a benzin je jedan od najskupljih na svijetu.

Ovisno o modelu, cijena novog automobila u Turskoj može se razlikovati za 10% -40% od cijene u zemljama ZND. To je zbog činjenice da su dvije takse uključene u cijenu automobila:
OTV ((akciza) - porez na luksuznu robu: od 45% do 130% vrijednosti vozila, ovisno o zapremini motora; PDV - PDV, porez na dodatu vrijednost: 18% od vrijednosti vozila.

Najveći porezi na strane automobile. Stoga su automobili proizvedeni u domaćim fabrikama popularni u Republici Turskoj. Na primjer, krajem 2020. Fiat, Renault i Ford postali su najprodavaniji automobilski brendovi u turskoj automobilskoj nedjelji.

Također je potrebno uzeti u obzir godišnje troškove održavanja automobila:

transportna taksa - automobilska emisija do nivoa sedišta u zavisnosti od broja i starosti koeficijenta revalorizacije utvrđuje se u 2 jednake rate godišnje: 1) 2. januara) do kraja uplaćene u toku meseca jula; osiguranje - lokalne tablice za vozila sa obaveznim osiguranjem (polisa, cena zavisi od vozila i karakteristika terena); taksa za tehnicki pregled - prevoz putnika na dve godine, godinu dana, 2 godine za komercijalni prevoz i prevoz putnika; troskovi odrzavanja za obavezno saobraćajno osiguranje.

KUPOVINA NOVOG AUTOMOBILA U TURSKOJ

Ako ste se odlučili za model svog budućeg automobila, odmah idite u salon službenog zastupstva, gdje možete otići na probnu vožnju.

Potrebno je izvršiti kupovinu:

kopija stranog pasoša, turski poreski broj, kopija icameta auto kuće, predstavnik u saobraćajnoj policiji (registracija saobraćajne filijale) punomoćje beležnika za registraciju automobila (beležnički overen prevod pasoš će biti potreban za izdavanje punomoćja); CTP osiguranje je obavezno.

U pravilu, cijena automobila već uključuje uslugu obrade svih dokumenata i pribavljanja registarskih tablica, ali ipak preporučujemo da to provjerite kod menadžera salona.

Ukoliko je potreban model dostupan u salonu u konfiguraciji i boji po Vašem izboru, proces registracije će trajati 3-4 radna dana.

Kupovina polovnih automobila u TURSKOJ

Kupovina polovnog automobila u Turskoj je u mnogim tačkama vrlo rizičan posao. Barem zato što mnogi lokalni vozači koriste automobil vrlo okrutno, a ako ima puno problema s tim, radije ga prodaju bez ulaganja novca u popravke.

Da biste odabrali automobil, možete koristiti dobro poznate internetske resurse u Turskoj, na primjer:

http://www.araba.com.tr/

http://www.arabam.com/

http://www.sahibinden.com

Osim toga, postoje kompanije oktobar svjesno prodaju polovnih automobila - zastupstva.

Kupoprodaju automobila vrši notar koji će prije transakcije striktno provjeriti automobil da nema zaostalih kazni i poreza.

Takođe je potrebno registrovati automobil u saobraćajnoj policiji (u odeljenju za rad sa strancima), proći tehnički pregled i dobiti registarsku tablicu. To možete učiniti sami ili koristeći usluge pomoćnika - dodataka (plug-ins). Njihove kancelarije se obično nalaze pored zgrade saobraćajne policije.

Kao rezultat svih procedura, trebali biste:

sertifikat vozila - registarske tablice - registarske tablice

Stranci dobijaju registarske tablice serije MA-MZ, gdje slovo M znači "pogrešno" - "gost". Sam broj se sastoji od prve dvije cifre koje označavaju regiju (na primjer, 07 - Antalya), zatim slova serije, zatim samog broja vozila.
Bitan:

Kada je vozilo registrovano na stranca, mogu ga koristiti samo on i članovi njegove porodice, kako je navedeno na potvrdi. Ako želite izdati svoj automobil drugoj osobi (osim članovima porodice), morate izdati ovjereno punomoćje.

Ukoliko je auto registrovan na državljana Turske, postoji sertifikat i vozačka dozvola za auto, svako može da ga koristi bez punomoćja.