Loading...
Kako Otvoriti Bankovni Račun U Turskoj

Kako Otvoriti Bankovni Račun U Turskoj

2021-11-07

Danas je bankovni račun neophodan atribut za ugodan život. Ako imate račun i bankovnu karticu, ne možete biti vezani za gotovinu, daljinsko plaćanje putem interneta, plaćanje u trgovinama, brzo prebacivanje novca na druge račune ako je potrebno. Osim toga, posjedovanje računa u Turskoj vrlo je često preduvjet za mnoge transakcije – kupoprodaju nekretnina, dobijanje boravišne dozvole itd.

Godine 2020. izmijenjeno je zakonodavstvo Republike Turske i sada stranci, čak i bez boravišne dozvole i državljanstva, mogu otvoriti račun u turskoj banci.

Postoji mnogo filijala raznih banaka u Turskoj, a posebno u Alanji. Prilikom odabira banke obratite pažnju na takve važne tačke i uporedite ih:

Profitabilnost kamatnih stopa za fizička lica.

Prisustvo osoblja koje govori ruski ili, u ekstremnim slučajevima, engleski.

Dostupnost mobilne aplikacije za praktičnost korištenja računa i online plaćanja, bez obzira na vašu lokaciju.

Dostupnost bankomata i blizina lokacije u odnosu na mjesto stanovanja.

Opciona, ali vrlo korisna tačka je postojanje ugovora o partnerstvu između turske banke i banaka u vašoj zemlji (ovo može garantovati nižu proviziju prilikom podizanja sa kartice, kao i za bankarske procedure).

Prisustvo/nedostatak dodatnih naknada za usluge obrade podataka, podizanje novca sa bankomata druge banke, transferi u različitim valutama, njihova neisplativa konverzija itd.

Ukoliko planirate da podignete kredit za kupovinu nekretnine i već ste se odlučili za izbor banke po ovom parametru, onda preporučujemo otvaranje računa kod ove banke.

Procedura za otvaranje računa u turskoj banci je prilično jednostavna, opisaćemo je korak po korak.

1. Dobijte porezni broj.

Pojedinačni porezni broj možete dobiti u lokalnoj poreznoj upravi (Vergi Dairesi Müdürlüğü). Da biste ga primili, potrebno je da sa sobom imate samo pasoš i njegovu kopiju. Procedura za dobijanje IIN-a traje oko 15 minuta. Treba imati na umu da je za otvaranje bankovnog računa potrebno da prođe najmanje jedan dan od prijema PIB-a.
Adresa Poreske uprave u Alanji: Kadıpaşa, Sugözü Cd. No:6, 07400 Alanya/Antalya.

2. Odaberite tursku banku.

Odaberite banku na osnovu vaših preferencija i važnih faktora opisanih gore. Možete koristiti i preporuke agencije za nekretnine ili developera kod kojih planirate kupiti nekretninu u Alanji.

3. Otvorite račun.

Da bi stranac otvorio račun kod većine turskih banaka (Garanti, Ziraat Bank, Yapı Kredi, itd.), dovoljan je osnovni set dokumenata:

Poreski broj ili Vergi Numarası. Original pasoš, sa pečatom o prelasku turske granice.
3 kom. foto 3x4.
Dokument koji potvrđuje boravak u Turskoj (na primjer, ugovor o zakupu, potvrda o registraciji prebivališta od načelnika okruga).

Za različite bankarske institucije, neke stavke se mogu razlikovati, na primjer, ponekad mogu zahtijevati i original vašeg internog pasoša sa dozvolom boravka.

Ako vam je potrebno internet bankarstvo, morat ćete kupiti i tursku SIM karticu prije otvaranja računa (najmanje dan unaprijed).

Turski bankovni račun se može otvoriti u bilo kojoj prikladnoj valuti. U pravilu postoje tri standardne opcije – lira, euro i američki dolar.

Na osnovu datih informacija, službenik banke popunjava upitnik koji Vi potpisujete i odmah dobijate broj tekućeg računa. Bankovna kartica se može primiti u roku od 5-10 dana.