Loading...
Kako Prevesti Kućnog Ljubimca U Tursku

Kako Prevesti Kućnog Ljubimca U Tursku

2021-11-08

Mnogi stranci koji su odlučili da kupe stan u Turskoj i presele se na stalni boravak u inostranstvo često imaju kućne ljubimce koji žive u svojim porodicama. I, naravno, postavlja se važno pitanje; kako ćemo prevesti ljubimca u Tursku?

Pravila prijevoza životinja najbolje je razjasniti s avioprijevoznikom, čije usluge planirate koristiti, jer svaki od donjih dijelova može imati svoje nijanse. U našem članku ćemo sažeti opće odredbe o prijevozu životinja.

Za put je potrebno pripremiti samu životinju i njene dokumente (poželjno je razjasniti kompletnu listu potrebnih dokumenata neposredno prije odlaska u konzulat zemlje odredišta – konzulat Turske):

Microchip.

Obavezna je vakcinacija životinja u Republici Turskoj. Stoga, da bi prešao granicu u Tursku, vaš ljubimac mora imati ugrađen mikročip. Međunarodni veterinarski pasoš. Pasoš mora biti popunjen na engleskom jeziku i sadržavati obavezne oznake vakcinacije - 2 vakcinacije protiv kuge, parvovirusa i bjesnila; i znakovi sistematske degradacije svaka 3-4 mjeseca.

Vakcina protiv besnila.

Vakcinaciju treba obaviti najmanje mjesec dana prije uvoza životinje u Tursku, a ne više od godinu dana prije. Lijek mora biti u skladu sa standardima SZO.

Sveobuhvatna vakcinacija.

Potpuna vakcinacija nije obavezna, ali može biti potrebna na nekim velikim avionima. Stoga se preporučuje da se i dalje osigurate i primite sve potrebne vakcine za svoju životinju. Liječenje dehidracije i insektoakaricida.

Od 24 do 48 sati prije polaska životinju treba dezinficirati certificiranim lijekovima i tretirati insekticidima.

Veterinarski certifikat

(Obrazac-1). Ovo je veterinarsko uvjerenje koje se izdaje u organima državne veterinarske stanice.

Rok važenja je ograničen

(u pravilu 5 dana). Potvrda da prevezena životinja ne predstavlja plemensku vrijednost je obavezna prilikom potiskivanja granice.

Strani državljanin može u Tursku donijeti najviše jednu mačku, jednog psa, jednu pticu i 10 zlatnih ribica.
Životinje se prevoze samo u posebnim kontejnerima koji moraju biti u skladu sa pravilima Međunarodne asocijacije zračnih prijevoznika (ako nisu prikladni, životinja se ne smije prevesti):

širina je dvije širine tijela životinje;
visina - visina životinje u stojećem položaju;
dužina - dužina tijela životinje plus polovina dužine njenih šapa;
Dno posude treba biti prekriveno upijajućim materijalom;
obavezno mora postojati dovod zraka u kontejner;
Kontejner treba prekriti tamnom krpom koja ne propušta svjetlost;
Za siguran transport kontejnera mora biti sa ručkama.


Plaćanje prevoza životinje vrši se za višak prtljaga, bez obzira da li imate drugi prtljag. Trošak će zavisiti od tarifnog sistema avio-prevozioca - po težini ili broju sedišta. Osim toga, naplaćuje se oktobarska naknada u iznosu od oko 15-25 američkih dolara. kada prevozite psa težeg od 40 kg, morat ćete kupiti posebno sjedište za suvozača.


Potrebno je rezervisati mjesto za životinju najmanje dan prije polaska. Takođe, ukoliko planirate da svog ljubimca odvedete u kabinu aviona, prijavite se što ranije, jer je u kabini aviona dozvoljen prevoz najviše dve životinje u isto vreme.


Na aerodromu se životinja pregleda na veterinarskom punktu.


Ovisno o aviokompaniji, životinju možete prevoziti iu prtljažniku iu kabini aviona. Da bi životinja mogla putovati u kabini, morate se pridržavati određenih uvjeta:

životinja treba da bude čista i zdrava jul;
Stavlja se u poseban kontejner u skladu sa međunarodnim pravilima;
Težina kontejnera ne smije biti veća od 5-8 kg (u zavisnosti od avioprijevoznika), dimenzije ne smiju biti veće od 115 cm prema zbiru 3 mjerenja;
Vlasnik životinje mora držati kontejner u ruci ili ga staviti ispod stolice (zabranjeno je pomicanje kontejnera na sjedište!).


Za prevoz pasa vodiča postoje posebna pravila - oni se prevoze besplatno. Putnik koji ima ozbiljne probleme sa sluhom ili vidom mora priložiti prateću dokumentaciju i imati nos na psu. Osoblje aviokompanije će odrediti na kojem sjedištu putnik treba sjediti po slijetanju, a pas će biti u blizini vlasnika.

Postoje životinje ili rase koje su zabranjene za izvoz/uvoz. Provjerite ovaj trenutak na carini posebno prema vašem ljubimcu.

Ako idete na put sa svojim ljubimcem, razmislite o trenutku kada će vam trebati više vremena da prođete provjeru. Stoga planirajte svoj dolazak na aerodrom nekoliko sati prije polaska.

Također, obavezno ponesite hranu i vodu za životinju i pripremite uputstvo za hranjenje (najbolje na engleskom), koje ćete proslijediti zaposleniku avio kompanije u avionu.