Loading...
Kapadokija Na 5. Mjestu U Timesu

Kapadokija Na 5. Mjestu U Timesu

2021-12-02

Ne možete vidjeti Peribacaları, koji se može vidjeti u nekoliko dijelova svijeta, tako intenzivno kao u Kapadokiji. Kapadokija, koja je sa 5. mjesta ušla na listu "Novih 25 svjetskih čuda" koju je objavio Times Newspaper, od 1985. godine je i na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.
Od prvog dana kada dođete shvatit ćete da je Kapadokija potpuno drugačije mjesto koje obećava jedinstven svijet spajajući umjetnost, kulturu, sport, zabavu i romantiku u jednom loncu sa svojom prirodom, istorijom i legendama. Ima tako mističan osjećaj da je ovo jedinstvena geografija u kojoj možete otkriti sebe između mnogih drugih stvari. Iskreno, riječi nisu dovoljne da se opiše ovo izuzetno mjesto. Ako još niste bili, trebali biste otići i vidjeti svojim očima.

 

Značaj Kapadokije

Tragovi ljudskog života na ovim prostorima datiraju još iz perioda paleolita. Područje, u kojem su nekada živjeli Hetiti, kasnije postaje jedan od važnih centara kršćanstva. Podzemni gradovi, vilinski dimnjaci i pećine u regionu omogućavaju hrišćanima u regionu da žive bezbedno u tajnosti tokom perioda Rimskog carstva kada je hrišćanstvo bilo zabranjeno. Mnogo je crkava uklesanih u stijenama i izgrađenih u podzemnim gradovima u regiji.

 

Kada ići u Kapadokiju?

Vrijeme Kapadokije je četiri godišnja doba. Drugim riječima, ovo je takva geografija da svaki put kada odete, vidite drugačije lice i svaki put imate drugačije iskustvo. Stoga je naš savjet da odaberete prema tome kakav odmor želite provesti u Kapadokiji. Za vožnju balonom odaberite ljetne mjesece kada su vremenski uslovi najpogodniji. Odaberite ljetne i proljetne periode kada je lijepo vrijeme za mnoge druge aktivnosti kao što su šetnje prirodom, ATV i biciklizam, ljetne mjesece ako želite da se poklope sa festivalima, a zimske mjesece ako želite romantičan odmor pod snijegom.