Loading...
 Kupovinom Nekretnine Postajete Vlasnik Zemljišta

Kupovinom Nekretnine Postajete Vlasnik Zemljišta

2021-11-09

Kupovina stranih nekretnina, uključujući stanove ili vile u Turskoj, svakako je vrlo ozbiljan korak. Svi koji o tome razmišljaju analiziraju sve prednosti i nedostatke kupovine nekretnina uz more.

Nudimo vam da dopunite listu prednosti nekretnina u Turskoj, a posebno stanova u Alanji, jednom vrlo važnom činjenicom.

Kupovinom nekretnine u Turskoj, bez obzira na državljanstvo, kupac postaje vlasnik ne samo zidova i kvadratnih metara u zgradi, već postaje i vlasnik turske zemlje.

Sve nekretnine u Turskoj su u bezuslovnom vlasništvu vlasnika, odnosno vlasnik posjeduje ne samo nekretninu, već i parcelu ili njen dio na kojoj se nalazi, bez vremenskih ograničenja. Čim postanete vlasnik stambenog prostora u Turskoj, dobijate puno vlasništvo nad ovim zemljištem, a vaša porodica ima pravo nasljeđivanja (nasljedstva) nakon vaše smrti.

Udio zemljišne parcele je upisan u TAPU (potvrda o vlasništvu) u obliku udjela. Udio udjela se raspoređuje na sve vlasnike stanova, na osnovu površine stana koji su kupili. Štaviše, udio se izračunava ne samo od izgrađenog područja, već i od cijele kućne teritorije.

Vlasništvo nad zemljištem je prioritet, jer kuća uvijek ima ograničen vijek trajanja, a zemljište je vječno.

Prastari i nepokolebljivi sistem uknjižbe zemljišta omogućava vam da u TAPU navedete samo broj ove parcele bez navođenja naziva ulice, jer se ulice mogu preimenovati, a broj parcele ostaje nepromijenjen na kartama uvijek.

Upisom, izdavanjem i čuvanjem podataka o izdatom TAPUS-u bavi se Glavni odjel zemljišne knjige i katastra, koji ima podružnice u svakom gradu Turske. To je jedna od najstarijih institucija u Republici Turskoj, koja je sačuvana još od vremena Osmanskog carstva: osnovana je 1847. godine, a ranije se zvala Defterhane-i Amire.