Loading...
Mobilna Komunikacija I Internet U Turskoj

Mobilna Komunikacija I Internet U Turskoj

2021-11-09

U savremenom svijetu, gdje god da se nalazimo, više ne možemo bez mobilne komunikacije i interneta. Kada idete na put, svakako morate razmisliti o ovoj važnoj točki, uzimajući u obzir trajanje vašeg boravka i njegovu učinkovitost.

Roaming kod bilo kojeg operatera je po pravilu veoma skup, dolazni pozivi i internet se naplaćuju, neograničeni paketi nisu obezbeđeni. Ako ćete putovati u inostranstvo na samo nekoliko dana, onda, naravno, možete koristiti roming komunikacione usluge svog mobilnog operatera, kao i na aerodromu, hotelima, kafićima, restoranima itd. To možete učiniti sa besplatan Wi-Fi. Preporučljivo je kupiti SIM karticu lokalnog telekom operatera ako boravite u inostranstvu, posebno u Turskoj na duži vremenski period.

Potražnja za ovim operaterima vezana je za njihov obim i tehničke mogućnosti, što ih povoljno izdvaja od opšteg okruženja.

Generalno, obim usluga, troškovi, kvalitet komunikacije i brzina mobilnog interneta za svaku od ovih kompanija nemaju velike razlike. Jedino po čemu se Vodafone malo izdvaja iz opšte pozadine je pogodna tarifa "Kao kod kuće" za vlasnike SIM kartice iz jedne od evropskih zemalja.

Vjerovatno nije potrebno podsjećati da prilikom kupovine SIM kartice od turskog operatera treba pažljivo proučiti ponuđene pakete, omjer cijena i obima ponuđenih usluga, kao i da li zadovoljavaju vašu komunikaciju i mobilni internet potrebe. Jedan od najjeftinijih paketa danas nudi Türk Telekom. TurkCell ima najširu pokrivenost i nešto bolju brzinu interneta od ostalih, iako je cijena njegovih paketa veća.

Svi operateri pružaju svoje usluge pod istim uslovima u celoj zemlji, bez obzira u kom gradu je paket kupljen. Nema prometa po pokrajinama i gradovima.

Zanimljiva činjenica: mobilni internet na teritoriji Republike Turske je mnogo bolji od fiksnog: brzina je veća i radi stabilnije. Ako vam je internet potreban ne samo za jednostavne operacije, već i za rad, imajte to na umu pri odabiru paketa usluga.

 

KAKO DO TURSKE SIM KARTICE?

SIM kartice kupljene u Turskoj važe samo 3 mjeseca. postaju neaktivni nakon 90 dana. To je zbog činjenice da je boravak gostiju (turista) u zemlji također ograničen na ovih 90 dana.

Ako vam je SIM kartica potrebna na duži vremenski period, postoje 2 opcije:

ponovno izdavanje broja turskom državljaninu; dobijanje boravišne dozvole, a ne pasoša, već davanje broja telefona za sebe koristeći boravišnu dozvolu (strana lična karta).

Za kupovinu turske SIM kartice trebat će vam samo pasoš ili (ako postoji) ikamet. Cijena same SIM kartice (bez povezane tarife) je oko 7 dolara. Najisplativije je i najpogodnije kupiti paketne tarifne ponude, gdje je već osiguran određeni broj minuta mobilne komunikacije i Interneta. U Turskoj možete kupiti SIM karticu i platiti komunikacijske usluge na mnogim mjestima: na aerodromu, u turističkim kompanijama, u trgovačkim centrima, na blagajni supermarketa. Međutim, uredima mobilnih operatera i agencijama ovo preporučujemo jer su cijene niže, informacije potpunije, a po pravilu osoblje govori engleski, pa čak i ruski.

BLOKIRANJE MOBILNIH TELEFONA U TURSKOJ

Prema turskom zakonu, svi mobilni telefoni na teritoriji države moraju biti registrovani – identifikacioni broj uređaja (IMEI) se unosi u posebnu jedinstvenu bazu podataka. Čim ubacite tursku SIM karticu u telefon, ona se pojavljuje na mreži i prati se njena aktivnost.

Za turiste postoji poseban grejs period tokom kojeg možete koristiti mobilni uređaj bez registracije - 120 dana.

Nakon ovog vremena, IMEI će biti blokiran i više nikada nećete moći koristiti ovaj uređaj u Turskoj! Na teritoriji drugih država i sa SIM karticama drugih država telefon će raditi normalno.

Stoga, ako planirate ostati u Turskoj i koristiti svoj mobilni telefon s turskom SIM karticom duže od 120 dana, morat ćete ne samo izdati boravišnu dozvolu, već i registrovati telefon uz plaćanje posebnog poreza (2021. iznosi oko 2.000 turskih lira).
U sljedećem članku ćemo vam reći više o tome kako registrirati mobilni telefon koji je u Tursku donesen iz druge zemlje.