Loading...
 Načini Iznajmljivanja Automobila U Turskoj

Načini Iznajmljivanja Automobila U Turskoj

2021-11-08

Postoji mnogo različitih načina za iznajmljivanje automobila u Turskoj:

preko interneta
na aerodromu, hotelu, željezničkoj stanici itd.
direktno u predstavništva velikih međunarodnih lizing kompanija
u uredima malih lokalnih kompanija

Naravno, ovisno o vašem izboru, i cijena, a samim tim i kvaliteta usluga i samih alata će se razlikovati. Najskuplji način za iznajmljivanje automobila je u hotelu ili na aerodromu. Kao i kod kupovine razgledanja ili neposrednog putovanja, ustanova će u cijenu uključiti troškove svojih usluga.
Najjeftiniji način da iznajmite male lokalne urede u Turskoj – međutim, i sam na osiguranju za iznajmljivanje automobila (čisto nominalni učinak, i možda ne pokriva gotovo ništa) ili postoji mogućnost da je veliki problem u osoblju – ponekad na takvim mjestima možete zatražiti svoj pasoš kao zalog. Kao što znate, ni u kom slučaju ne možete pristati na ove uslove.
Najpouzdaniji način za iznajmljivanje automobila u Turskoj dolazi od poznatih međunarodnih kompanija. Za praktičnost pronalaženja i odabira najprikladnije opcije za cijenu, možete koristiti agregatore-brokere, kao što su:

myrentacar.com
discovercars.com
rentalcars.com

i mnogi drugi.

Na ovim web stranicama možete pronaći ponude različitih kompanija, uporediti ih, odabrati opciju koja vam odgovara, izvršiti rezervaciju i platiti automobil, po potrebi odabrati oktobarsko osiguranje i rezervirati dostavu automobila do hotela ili aerodroma.

Međunarodne kompanije vrlo ozbiljno pristupaju osiguranju svojih vozila, što, naravno, utiče na cijenu iznajmljivanja automobila – bit će veća nego kod domaćih agencija.

OSNOVNI ZAHTJEVI ZAKUPCA AUTOMOBILA:

Vozač mora biti stariji od 21 godine, a najčešće stariji od 25 godina. Ponekad oktobarska kompanija može naplatiti dodatnu naknadu ako vozač ima od 21 do 24 dec.
Vaša vozačka dozvola mora biti trajna (ne privremena), vaše ime i prezime moraju biti napisani latiničnim pismom ili vaše vozačke dozvole moraju biti međunarodne prirode. Tradicionalna nacionalna prava, nazvana na latinskom, dovoljna su za građane zemalja ZND. Međunarodna prava nisu obavezna.
Vaše vozačko iskustvo treba da bude od dec do 3 godine (može biti različito u različitim kompanijama).
Kreditna/debitna kartica izdata u ime glavnog vozača mora imati dovoljan limit da pokrije sigurnost (depozit) vozila.

* Depozit (depozit) se obično uplaćuje u gotovini (kod malih preduzeća) odmah nakon potpisivanja ugovora o zakupu, ili blokadom određenog iznosa gotovine na Vašoj kreditnoj kartici (u velikim preduzećima). Nakon isteka zakupa, blokirani iznos na vašoj kreditnoj kartici se otključava i postaje dostupan za korištenje. Depozit je obično u rasponu od 100 do 500 eura. dec.

Za online rezervacije potrebno je predočiti i račun (priznanicu sa dokazom o uplati).

Vaučer se može predočiti elektronskim putem na svom telefonu ili tabletu edebilirsiniz.Već naravno, lični dokument (pasoš, pasoš itd.) moraćete da dostavite. Zahtjevi različitih kompanija za iznajmljivanje automobila mogu se neznatno razlikovati, stoga pažljivo pročitajte uvjete iznajmljivanja svake kompanije.

POSTUPAK IZNAJMLJIVANJA AUTOMOBILA U TURSKOJ

Na aerodromu, hotelu ili lokalnom preduzeću:

odaberite automobil;

pregledate ga i ispravite nedostatke utvrđene aktom pregleda; Pojašnjavate uslove osiguranja i po potrebi kupujete produženo osiguranje (puno osiguranje se naziva SCDW); pažljivo čitate ugovor, razgovarate o svim uslovima, potpisujete ugovor; Kupujete auto i koristite ga po ugovoru. Na stranicama koje pretražuju dec: Auto birate na osnovu vaših prioriteta i datuma. Preporučujemo da rezervišete unapred tokom letnje sezone (2-4 nedelje pre vašeg putovanja). Ukoliko želite da preuzmete automobil u hotelu ili na aerodromu, potrebno je da nakon rezervacije i uplate navedete adresu za dostavu. Rezervišite auto i platite ga. Važna stvar:

možete rezervirati ne određeni model automobila, već njegovu klasu. Odnosno, mogu vam dati automobil druge marke, ali iste klase ili više (po istoj cijeni). Zatim bi na adresu e-pošte koju ste naveli trebalo da stigne račun (priznanica za plaćanje). To može potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Kupon se može odštampati ili sačuvati i prikazati elektronski (telefon/tablet). Po želji naručite dostavu automobila do hotela ili aerodroma. Na navedeni dan i vrijeme kontaktirate predstavnika kompanije koja je isporučila auto, pristajete (kako je gore opisano), ako želite, kupujete osiguranje, potpisujete ugovor i koristite ga. Dostava automobila se obično naplaćuje (oko 15-30 eura) i zavisi od udaljenosti od mesta vašeg najma do mesta koje navedete. Prilikom isporuke automobila na adresu, ugovor o zakupu neće biti u kancelariji, već na mestu isporuke automobila.