Loading...
Pravila Ulaska U Tursku 2021

Pravila Ulaska U Tursku 2021

2021-11-07

Uprkos brojnim restriktivnim mjerama vezanim za COVID-19 i periodičnom zatvaranju letova između pojedinih zemalja, mnogi turisti, kao i vlasnici ili potencijalni kupci nekretnina u Turskoj, putuju u Republiku Tursku. Istovremeno, postoje određena obavezna pravila, bez kojih nećete moći preći granicu.

Dva najosnovnija uslova pri ulasku u Tursku 2021. godine:

1. Državljani bilo koje zemlje koji ulaze u Tursku dužni su da popune elektronski upitnik na službenoj web stranici Ministarstva zdravlja Republike Turske 72 sata prije dolaska: https://register.health.gov.tr/

Upitnik je dostupan na 9 jezika, uključujući ruski.

Na osnovu popunjenih informacija, automatski će vam se kreirati individualni zdravstveni kod HES koji je neophodan za putovanja po Turskoj. Biće vam poslat na važeći broj mobilnog telefona koji ste naveli. Osim toga, zahvaljujući HES kodu, zaposlenici Ministarstva zdravlja moći će vas kontaktirati ako vi ili osobe s kojima kontaktirate tokom putovanja i boravka imate kontakt osobe ili pacijente sa Covid-19. Stoga je veoma važno popuniti upitnik tačnim i ažurnim informacijama.

Popunjeni upitnik se mora odštampati ili preuzeti na pametni telefon i predočiti ovlaštenoj osobi na aerodromu (ili na granici).

Popunjavanje ovog obrasca možete provjeriti na granici sa Turskom. Također, ako ste popunili upitnik sa lažnim, pogrešnim informacijama, možete se suočiti sa zakonskim i administrativnim sankcijama. Možda vam neće biti dozvoljen ulazak u Tursku (ako niste turski državljanin ili nemate boravišnu dozvolu u Turskoj).

2. Da biste putovali u Tursku 2021. godine, potrebno je da imate negativan PCR test najkasnije 72 sata prije dolaska u zemlju. Ovo je uslov za sve putnike starije od šest godina. Izuzetak su tranzitni i transferni putnici, kao i prisustvo PCR testova i karantena nisu obavezni za posade aviona.

Vrijedi napomenuti da Vlada Republike Turske ulaže sve napore u suzbijanju zaraze koronavirusom i to daje dobre rezultate. Svakim danom situacija u zemlji se primjetno popravlja, u mnogim gradovima incidencija je svedena na minimum. Uključujući regiju Antalya i našu sunčanu Alanju već su ušle u plavu zonu. To znači da je rizik od infekcije minimalan i možete bezbedno planirati putovanje da uživate u suncu i toplim talasima Sredozemnog mora.