Loading...
 Registracija Mobilnog Telefona U Turskoj: Upute

Registracija Mobilnog Telefona U Turskoj: Upute

2021-11-09

Kao što smo spomenuli u prethodnom članku, ako planirate koristiti komunikacijske uređaje (mobilne telefone i tablete) uvezene iz druge zemlje na teritoriju Republike Turske povezivanjem turske SIM kartice, morat ćete ih registrirati

Neregistrovani grejs period je 120 dana i računa se od trenutka kada ubacite tursku SIM karticu u mašinu. Nakon isteka ovog perioda, IMEI će biti blokiran i više nećete moći koristiti svoj uređaj u Turskoj, čak i ako umetnete drugu tursku SIM karticu. Međutim, sa SIM karticama drugih zemalja osim Turske, kao i na Wi-Fi mreži, vaš telefon će raditi kao i obično.

ŠTA DA RADIM AKO SAM BLOKIRAO TELEFON U TURSKOJ?

Reprogramirajte telefon promjenom trenutnog IMEI („ponovno treptanje“).
NE PREPORUČUJEMO!

Ovo je nezakonito. Novi IMEI će vjerovatno doći od ukradenog telefona - možete se pobrinuti za policiju. Ova mjera je privremena – nakon 6 mjeseci telefon će biti ponovo zaključan. Nakon što telefon "treperi" gubi garanciju.

Kupite novi telefon na selu. Međutim, treba uzeti u obzir da su elektronski uređaji, uključujući i mobilne telefone, u Turskoj u prosjeku skuplji 20% ili više. Kao opcija - kupiti najjednostavniji pametni telefon i distribuirati mobilni internet na druge uređaje.
Zvanično registrirajte svoj telefon. Ako planirate stalno živjeti u Turskoj i želite koristiti svoj postojeći gadget, ova metoda je najprikladnija.


REGISTRACIJA STRANOG TELEFONA U TURSKOJ

BITAN!

Ne možete registrirati uređaj bez važeće boravišne dozvole (prebivališta).
Prema zakonu, samo 1 uređaj se može registrovati za 1 ime, a samo 1 uređaj svake 3 godine. Uređaj će raditi samo sa SIM karticom registrovanom na isto ime.

ZA REGISTRACIJU TELEFONA BIT ĆE VAM: Strani pasoš.

Turski poreski broj - dobija se besplatno za 5 minuta. Uz predočenje pasoša u Poreskoj upravi (Poreskoj upravi) (original + kopija), kopije pune adrese prebivališta u Turskoj i u Poreskoj upravi sa naznakom imena vaše porodice. Važeća boravišna dozvola (boravišna) u Turskoj. Login i lozinka za e-Vladu (elektronski predstavnik državnih službi u Turskoj) Potvrda o uplati državne dažbine IMEI-broj uređaja Sam uređaj

UPUTSTVO KORAK PO KORAK - KAKO REGISTRIRATI MOBILNI TELEFON U TURSKOJ:

1. Platiti državnu taksu. Od januara 2021. odgovara turskoj liri iz 2006. godine. Plaćanje se može izvršiti: Dostavljanjem pasoša, kreditne kartice, poreskog broja, samog uređaja i IMEI broja poreskoj upravi.

IMEI broj se može vidjeti na naljepnici na dnu baterije gadžeta ili upisivanjem * # 06 #. Obavezno sačuvajte račun. Online na poreskom sajtu preko linka za onlajn https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_CEP_TEL_ U prozoru koji se otvori potrebno je da unesete svoje podatke sa icameta:

TC broj ( individualni broj stranca), ime i prezime uređaja, IMEI. ! Plaćanje se vrši isključivo turskom debitnom karticom! Obavezno se registrirajte i odštampajte ček za uplatu državne takse. Nalazi se u sefu turske banke. Obavezno sačuvajte račun.

2. Dobiti login i lozinku za elektronsko predstavništvo servisa E-Government. To možete učiniti u bilo kojoj poslovnici PTT pošte. Cijena ove usluge je 2 funte ako je radite prvi put. Ako ste se već ranije prijavili RRT-u o ovom problemu, ali ste izgubili pristup njemu, oporavak će koštati 4 funte. Pristup ćete dobiti u obliku SMS-a.

3. Zapravo, za registraciju samog uređaja.

Ovo se može uraditi:

Podnošenjem samog uređaja, potvrde o uplati i login/lozinke za E-Government (registracija se vrši ovdje) u bilo kojoj glavnoj kancelariji operatera mobilne telefonije (Türk Telekom, Türkcell, Vodafon). Cijena procedure je oko 100 turskih lira, pa to pojasnite prije početka procesa registracije. U tom procesu, službenik u uredu može promijeniti vašu lozinku iz E-Uprave, ne zaboravite je zapisati. Samostalno otvaranjem E-Uprave. Ali prije nego počnemo…

VAŽNI TRENUCI!

U sistemu je sve na turskom i nema prelaska na drugi jezik; Možete registrovati i koristiti mobilne telefone donesene iz inostranstva samo za ličnu upotrebu; Datum unosa uređaja (uvoz uređaja) ne bi trebao biti duži od 120 dana; naknada se plaća u poreskim upravama, bankama koje imenuje Ministarstvo finansija ili platnim institucijama integrisanim u sistem unošenjem identifikacionog broja podnosioca zahteva i IMEI broja koji se dobija biranjem *#06# na uređaju koji se registruje; Naknada koju napravite važi godinu dana nakon uplate; proces registracije se sastoji od 4 faze i sve faze moraju biti završene; Nije moguće ispraviti unose sa pogrešnim

IMEI. ONLINE TELEFONSKA REGISTRACIJA U E-Upravi:

1) Kao što je već spomenuto, evidencija mobilnih telefona turske vlade Usluge e-uprave putem elektronskog predstavljanja se održavaju na sljedećoj adresi: https://www.turkiye.gov.tr ​​/ sve što postoji na engleskom jeziku, Google prevodilac Chrome za prolazak kroz stranicu i samim tim na najprikladniji način stranice na ruski (u polju stranice kliknite desnim tasterom miša i izaberite odgovarajuću stavku iz iskačućeg menija).

2) U gornjem desnom uglu pritisnemo Login (Prijava).

3) U prvo polje upisujemo vaš broj prebivališta, u drugo upisujemo lozinku od E-Government-a (PPT) koju ste dobili od pošte.

4) Zatim morate ići na link https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet. Otvara se obrazac za registraciju IMEI. Instrukcije će opet biti na turskom, kao što smo ga mi preveli na ruski.

5) Prolazimo kroz 4 faze, vrlo pažljivo popunjavajući sva polja upitnika. Ne može se reći da je procedura laka, ali ćete imati ogromno iskustvo korištenja E-Uprave. Ako ste sve uradili kako treba, ali na kraju će vaš mobilni telefon biti registrovan. Ako je uređaj bio zaključan prije registracije, rad uređaja će se vratiti u roku od 24 sata. Povremeno provjeravajte status ponovnim pokretanjem telefona.

BITNO!

Preporučujemo da registrujete uređaj bez čekanja na blokiranje, jer se vaš pristup E-Country šalje samo na vaš turski broj kao poruka. Ako i dalje nemate vremena, svoju karticu možete dodati na drugu radnu mašinu kada primite SMS.