Loading...
Saobraćajna Pravila U Turskoj

Saobraćajna Pravila U Turskoj

2021-11-08

Saobraćajna pravila u Turskoj se gotovo ne razlikuju od uobičajenih pravila vozača bivše ZND.Turski vozači imaju neke nijanse i ponašanja koje treba imati na umu i biti izuzetno oprezni.

VAŽNE TAČKE SAOBRAĆAJNIH PRAVILA U TURSKOJ:

Ograničenje brzine:

u naseljima – 50 km/h, van naselja – 90 km/h,

na autoputevima – 120 km/h.

Kratka svjetla:

obavezna su danju samo u uslovima nedovoljne vidljivosti i u tunelima.

Sigurnosni pojasevi:

I prednji i zadnji putnici moraju biti pričvršćeni. djeca mlađa od 12 godina, niža od 1,5 metara i teška do 36 kg mogu se voziti samo na zadnjem sjedištu. djeca ispod 135 cm trebaju putovati samo na posebnim sjedištima.

Mobilna upotreba:

Handsfree – samo slušalice ili zvučnik. Komplet prve pomoći i reflektirajući trokut: moraju biti prisutni. Obavezno provjerite i ovo prilikom iznajmljivanja automobila.

Alkohol:

Maksimalni dozvoljeni nivo alkohola u krvi u Turskoj je nešto veći - 0,5 ‰. Odnosno, dozvoljeno je popiti malo pića prije sjedanja za volan. Međutim, bolje je to ne činiti: koncentracija pažnje se smanjuje, što je vrlo opasno na turskim cestama; u slučaju nezgode i prisustva alkohola u krvi, auto osiguranje prestaje da važi.

SAOBRAĆAJNI ZNAKOVI

Međunarodni saobraćajni znakovi se koriste u Turskoj, postoji samo nekoliko razlika:

Znak "STOP" kaže "STOP" na turskom umjesto "STOP"; Znak "Parking je zabranjen" izgleda normalno, ali isti znak ali na bijeloj pozadini znači da je parkiranje dozvoljeno, ali je vrijeme ograničeno; Prilikom ulaska u naselje navedite ne samo ime, već i broj stanovnika; Ugao nagiba nije naznačen na znakovima koji upozoravaju na sletanje i spuštanje.

Prevod još nekih natpisa na znakovima:

Led - Ice

Slepa ulica - Slepa ulica

Pažnja - Pažnja

Stani - Stani

Uključite farove - Uključite farove

Ne mogu ući - Ulaz je zatvoren

Guma - Gumarska radnja i sitni popravci

Autoput - Autoput

Parksko područje - Rekreacijski objekat

Parkiranje nije dozvoljeno/nije

dozvoljeno - Parkiranje je zabranjeno

Parkirno mjesto - Parkirno mjesto

Preticanje je zabranjeno - nema šanse

Nije potrebna registracija - nije potrebna prijava

Opasno - Opasno

Tekyon (Tek yon) - Jednosmjerni saobraćaj

Ucretli Gecis - cesta s naplatom cestarine

Slippery Path of Yagista - Slippery Path

Polako - Smanjite brzinu

Vozite polako - Smanjite brzinu

The way depistirme - Winding Road

Put je zatvoren - Put je zatvoren

Izgradnja puta - Radovi na cesti

SAOBRAĆAJNA POLICIJA Saobraćajna policija (Traffic Police) obučena je u plave uniforme i može voziti i automobile i motocikle bijele i plave boje. Saobraćajna policija ima pravo da zaustavi vozilo čak i ako saobraćajna policija nije prekršila: za provjeru dokumenata; u procesu antiterorističke operacije; za kontrolu trovanja alkoholom. Nije preporučljivo odbiti alkotest – policija vas može automatski prepoznati dok ste pijani. O nezgodi je sačinjen zapisnik o nezgodi (izvještaj o nezgodi) policijski protokol. Bez toga osiguravajuća kuća neće nadoknaditi štetu.

Kaznu je najbolje platiti odmah na licu mjesta policajcu koji ispiše račun. U tom slučaju ćete dobiti 25% popusta na iznos kazne. Ne preporučujemo da pristanete da platite kaznu bez računa kod policajca:

prvo, turski policajci često cijene svoje radno mjesto i ugled;

drugo, čak i ako postoje visoke kazne, "pregovaranje" će vas koštati mnogo više.

KAZNE ZA NEKA KRŠENJA SAOBRAĆAJNIH PRAVILA U 2021. GODINI:

144 TL je da se ne veže pojas, deca se pogrešno prevoze, parkiraju na pogrešnom mestu, a smeće se izbacuje iz vozila.

U nedostatku vozačke ili vozačke dozvole, korištenje mobilnog telefona u vožnji košta 314 TL.

Prekoračenje dozvoljene brzine: 10-30 - 314 TL posto, 30-50 - 652 TL posto, preko 50 posto – 1340 TL. Naknada za crveno svjetlo je 1340 TL.

Vožnja bez dozvole je 2698 TL.

Vožnja u pijanom stanju: 1. cijena - 1340 TL,

2. cijena - 1679 TL,

3. cijena - 2698 TL.

Nečitljiva registarska tablica (na primjer, kontaminirana) košta 551 TL.

Lažna registarska tablica je 6687 TL.

KARAKTERISTIKE PONAŠANJA TURSKIH VOZAČA Turska je jedno od prvih mjesta u Evropi po broju nesreća, prvenstveno zbog lokalne tradicije vožnje.

Evo nekih od njih:

Turski vozači vrlo često zuje: pri najmanjem kašnjenju na semaforu, kada vide pogrešan manevar drugog vozača, kada se pozdrave, a u mnogim drugim slučajevima zatrubi. Prihvatite to kao datost i tretirajte ga filozofski - "topla krv".
Prelazak na crveno svjetlo na semaforu uobičajena je stvar za turske vozače. Ako je put prazan - zašto čekati? To je princip.
Isto važi i za turske pješake: uobičajena je pojava da put prođe crveno svjetlo na pogrešnom mjestu i dođe niotkuda.
Pravilo "desne ruke" praktično ne funkcioniše u Turskoj. Stoga budite veoma oprezni na raskrsnicama.
Na turskim cestama ima puno skutera i motocikala, to su najopasniji učesnici u saobraćaju koji se gotovo ne pridržavaju pravila.
U Turskoj vozači daju i signal farovima nadolazećim vozačima, upozoravajući da je policija ispred njih.
U Turskoj može doći do "sjeca" i preticanja s desne strane, preticanja na "slijepim" skretanjima na serpentinama u planinama, naglih zaustavljanja i slijetanja putnika, skretanja ulijevo iz drugog pa čak i trećeg reda, čestih situacija na turskom putevima, zato budite VEOMA oprezni.

Saobraćajna policija (Traffic Police) u Turskoj je lojalnija nego u zemljama bivšeg ZND-a. Na primjer, moguće je putovati na crvenom svjetlu ili "grditi" za raskrsnicu dvostrukih tijela, obično samo simbolično. Za prekomjernu brzinu, u pravilu se izriče novčana kazna: ne možete se slagati, jer se podaci na radaru odmah bilježe u centraliziranu bazu podataka.