Loading...
Šta Stranci Koji Žele Kupiti Kuću U Turskoj Trebaju Znati?

Šta Stranci Koji Žele Kupiti Kuću U Turskoj Trebaju Znati?

2021-11-26

Šta stranci koji žele kupiti kuću u Turskoj trebaju znati?

Strani državljani koji žele da kupe kuću u Turskoj treba da dobiju sledeće informacije pre procesa prodaje:

-Potrebno je saznati građani koje zemlje mogu kupiti nekretninu u Turskoj putem prijave Glavnoj direkciji za zemljišne knjige i katastar (Odjel za vanjske poslove), Zemljišnoknjižnim upravama ili ambasadama/konzulatima Republike Turske.

- Potrebno je potvrditi da stan koji se kupuje nije u granicama vojno-bezbednosne zone. Ove informacije se mogu dobiti traženjem kod ovlaštene komande Zemljišno-knjižne uprave. Ako je nekretnina u granicama sigurnosne zone, nije moguća prodaja kuća strancima. Nakon pribavljanja informacija o ograničenjima nametnutim kupovini nekretnina od strane stranaca u Turskoj, može se izvršiti prodaja. Strani državljani koji žele kupiti kuću u Turskoj moraju prvo zakazati termin kako bi izvršili proces prijenosa vlasničkog lista. Online imenovanja se mogu izvršiti putem sistema imenovanja u zemljišnim knjigama Generalne uprave za zemljišne knjige i katastar. Dokumenti potrebni za prodaju nekretnina stranim državljanima su:

- List o nepokretnosti, lični dokument ili pasoš (po potrebi se može zatražiti prevod ovih dokumenata.) - Potvrda o tržištu nekretnina dobijena od opštine -Polica obaveznog osiguranja od zemljotresa (DASK).

-Izvještaj o procjeni vrijednosti nekretnina