Loading...
Sve O ''Turskoj Kafi''

Sve O ''Turskoj Kafi''

2021-12-02

Iako nije siguran datum otkrića kafe od strane Otomanskog carstva, priča se da je to bilo s kafama koje je 1517. godine u Istanbul donio guverner Jemena, Özdemir-paša. Turci su kafu nazvali "turska kafa" tako što su je kuvali u loncima za kafu i kacama. Pronalazak turske kafe dao je značajan doprinos socijalizaciji naroda. Kao rezultat toga, otvorio je put kafeima, koji su postali važna kultura.

Turska kafa i njena tradicija uvršteni su na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva od strane UNESCO-a. Ministarstvo kulture i turizma je UNESCO-u u martu 2013. godine predalo dosije kandidature za tursku kafu i prihvaćeno. Turska kafa zauzela je svoje mjesto kao jedanaesta registrovana baština na listi nematerijalne kulturne baštine.

Prednosti turske kafe

-Ako se konzumiraju dvije šoljice turske kafe dnevno, ona daje energiju, jača vaše mentalne aktivnosti i pomaže vam da ostanete budni. Ako se konzumira bez šećera, sprečava težinu i bolesti želuca. Dobar je za probleme sa stresom i depresijom.
U slučaju redovnog pijenja, štiti srce zahvaljujući antioksidansima koje sadrži. Smanjuje rizik od srčanih bolesti popravljajući ćelije u srčanim sudovima.
-Ako se turska kafa popije barem pola sata prije bavljenja sportom, to olakšava sagorijevanje masti u tijelu. Kafa, zahvaljujući kofeinu koji sadrži, utiče na nervni sistem, stimuliše srce i krvožilni sistem lučenjem hormona adrenalina, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti u telu.
-Jača pamćenje protiv mentalnih bolesti kao što su Alchajmerova, Parkinsonova i depresija. Otvara um i minimizira rizik od ovakvih mentalnih problema. Zahvaljujući antioksidativnom svojstvu turske kafe, liječi upale respiratornog trakta, otvara bronhije i liječi astmu. Ispijanje šoljice kafe dnevno je dobro za masnu jetru i smanjuje upalu.

Coffee Fortune Culture

U osmanskom periodu, žene u palati pile su kafu za razgovor za vreme kafe. Nekada su davali komentare prilagođavajući životinje i predmete koji su nalikovali zemljištu na dnu čaše svojim životima. Viđeno je čak i da je proricanje kafe, čija je glavna svrha međusobno razgovaranje i opuštanje, predmet crteža iz Osmanskog carstva. Danas se gatanje kafom i dalje koristi za ublažavanje umora od dana, za uživanje u okruženju prijatelja ili jednostavno iz radoznalosti šta će učiniti. Naročito u okruženjima i danima u kojima se žene okupljaju, odustajanje i dalje ostaje ritual.