Loading...
Top 10 Razloga Za Investiranje U Stanovanje U Turskoj

Top 10 Razloga Za Investiranje U Stanovanje U Turskoj

2021-11-24

Poslednjih godina, posebno strani investitori se pitaju da li je Turska dobra zemlja za investiranje. Sektor nekretnina; To je jedan od sektora koji nastavlja da raste uprkos ekonomskim i društvenim problemima u kojima se nalazimo. U 2020. godini, 60.000 nekretnina prodato je investitorima iz raznih zemalja u našoj zemlji. Prodaja stanova i dalje raste, uz prognozu od oko 80.000 u 2021. Zašto investitori i kupci koji žele posjedovati kuću preferiraju Tursku? Hajde da pogledamo razloge koje smo pripremili za vas;

1. Geolokacija i infrastruktura

Naša zemlja; Zbog svog geopolitičkog položaja poznat je kao najvažnija tranzitna tačka Bliskog istoka, Azije i Evrope. Zahvaljujući velikom stambenom tržištu, lakom pristupu i snažnoj ekonomskoj infrastrukturi, smatra se najpogodnijim regionom za investitore. Nedavnim svjetskim mega projektima kao što su Aerodrom Istanbul, Marmaray i Kanal Istanbul, privlači mnoge investitore u našu zemlju u kupoprodaji stambenih objekata.

2. Kulturne i društvene mogućnosti

Turska je domaćin mnogih važnih kulturnih aktivnosti, od plaža sa plavom zastavom do sportskih aktivnosti kao što su golf i rafting. Prema saopćenju Ministarstva kulture i turizma, u prvih 10 mjeseci 2019. godine u Tursku je došao 41 milion turista. Realizacija direktnih letova za mnoge zemlje iz naših važnih gradova poput Istanbula i Antalije nastaviće da povećava ovu stopu od iz godine u godinu.

3. Devizni kurs

Zbog nedavne fluktuacije kursa strani investitori radije ulažu u našu zemlju. Prema podacima s kraja aprila 2019. godine, direktne strane investicije bile su preko 3,1 milijardu dolara.

4. Pristupačne cijene stanovanja

U poređenju sa drugim zemljama, Turska privlači pažnju pristupačnim cenama kvadratnog metra. Osim toga, možete dugoročno investirati zahvaljujući cijenama stanova koje rastu iz dana u dan.

5. Napredne arhitektonske tehnologije

Posljednjih godina mnoge građevinske kompanije fokusirale su se na najnovije i napredne tehnologije za kuće u stambenoj arhitekturi. Osim tehnologije pametnih kuća, novoizgrađeni projekti pružaju i zajedničke društvene sadržaje kao što su fitnes centar, bazen i sauna.

6. Mogućnosti za život i karijeru

Prema rezultatima grupe HSBC, koja provodi jedno od najvećih nezavisnih istraživanja o imigraciji na globalnom nivou, Turska je sedma zemlja među 163 zemlje koja nudi najbolje mogućnosti za život i karijeru, prema mišljenju više od 18 hiljada imigranti.

7. Mogućnost državljanstva

Odlukom objavljenom u Službenim novinama prošle godine smanjeni su finansijski i investicijski troškovi u procesu prelaska u tursko državljanstvo. Shodno tome, stranci koji u našoj zemlji kupe nekretninu u vrijednosti od najmanje 250.000 USD i drže je tri godine, moći će direktno podnijeti zahtjev za tursko državljanstvo.

8. Troškovi života

U poređenju sa evropskim zemljama, naša zemlja je izuzetno pristupačna po pitanju troškova života. Mnogi imigranti vode luksuzan život zahvaljujući promjenjivom kursu.

9. Lakoća trgovanja

Kupovina nekretnine u našoj zemlji je veoma lak proces. Prema pravnim procesima koji su nedavno stupili na snagu, vrijeme od odabira vaše kuće do dobijanja vlasničkog lista je samo jedna sedmica. Kao rezultat ovih inovacija, mnogi investitori razmatraju i stanove zagarantovane najamnine.

10. Planovi plaćanja

Jedna od najboljih opcija za kupovinu kuće je razmatranje neplanskih projekata u rasponu od 1 do 5 godina. Važni faktori su i niske cijene novoizgrađenih stanova i mogućnost beskamatne rate.