Loading...
Vrijeme U Alanji I Jedinstvena Klima

Vrijeme U Alanji I Jedinstvena Klima

2021-11-09

Alanya je odmaralište na mediteranskoj obali Turske. Sunčano je, šarmantno, privlači mirisno zelenilo, veličanstvene planine i tirkizne valove Sredozemnog mora!

Zbog jedinstvenog položaja grada, Alanya je stvorila drugačiju klimu. S jedne strane ga opere Sredozemno more, a s druge strane ga okružuju veličanstvene planine Taurus, štiteći grad od kontinentalnog hladnog zraka. Iznutra se formira svojevrsna "kapsula" koja ima nevjerovatno ugodnu mikroklimu, oštro zelenilo i ljekovitu ekologiju.

U Alanji možete plivati ​​u toplim morskim valovima, nakon pola sata možete plivati ​​u prohladnim četinarskim šumama na obroncima planine ili u planinskoj dolini, jesti pastrmke iz planinske rijeke ili ići više i hodati po pravom hrskavom snijegu !

Ovdje prevladava suptropska mediteranska klima, pa je skoro 9 mjeseci ljeta godišnje vruće ljeto bez padavina. Decembar Mart, u ostalo vreme na nebu nema oblaka: zima je topla, meka i kišovita: padavine su uglavnom od decembra do marta!

Alanja je jedno od najtoplijih ljetovališta u Republici Turskoj, a temperature zraka i vode su uvijek više nego u drugim ljetovalištima. Međutim, umjerena vlaga iz mora i planinskih rijeka ublažava toplinu i stvara udobnost. Novembar APR je najpopularnija sezona praznika u Turskoj. Stoga je jedna od najdužih turističkih sezona u Alanji od sredine aprila do sredine novembra. Temperatura vode tokom ovog perioda ne pada ispod + 21 stepen. Prosječna godišnja temperatura zraka u Alanji je oko +20 stepeni Celzijusa, a prosječna godišnja vlažnost oko 65%.


Takva klima veoma pozitivno utiče na zdravlje. Na primjer, kod većine ljudi koji ovdje dolaze s alergijama i astmom, apsolutno svi zdravstveni problemi nestaju bez oktobarskih lijekova.


LJETO U ALANJI

Naravno, ljetni mjeseci su najtopliji mjeseci u Alanji. Od riječi "uopšte" po pravilu ne pada kiša. Voda u moru se zagrije do stanja svježeg mlijeka, to je najplodnije vrijeme za kupanje djece.

 

jun:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +28 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +24 °C

Prosječna temperatura vode: +23 °C

jul:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +32 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +28 °C

Prosječna temperatura vode: +28°C

avgust:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +32 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +28 °C

Prosječna temperatura vode: +29°C

JESEN U ALANJI

Plodno godišnje doba u jesen u Alanji je takozvano "baršunasto doba". U septembru more, koje se tokom ljeta zagrijava, zadržava temperaturu svježeg mlijeka, a temperatura zraka ostaje na visokim tačkama, ali sunce više nije tako vruće, već lagano obavija zrake. Novembar Oktobar i Novembar, kada temperatura vode ostane dovoljno visoka, ponekad čak i premaši temperaturu vazduha, počinje blagi i ugodan pad temperature. Do sredine novembra ljeto je i dalje u punom jeku, što vam omogućava sunčanje i kupanje u moru i u najtoplijim danima.

septembar:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +30 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +26 °C

Prosječna temperatura vode: +29°C

oktobar:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +26 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +23 °C

Prosječna temperatura vode: +26°C

novembar:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +22 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +19 °C

Prosječna temperatura vode: +23 °C

ZIMA U ALANJI "Zima" - to se naglas kaže u slučaju Alanije. Naravno, zbog toga nema poznate zime u Alanji, koja više liči na rano proljeće na našim geografskim širinama – kišovito, prohladno, a sve sa obiljem zelenila. Obično je nebo nekoliko dana zategnuto oblacima, ima jakih pljuskova sa jakim bučnim grmljavinom. Ali u ovom slučaju, Alanya je takođe neverovatno lepa i magična.

decembar:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +17 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +15°C

Prosječna temperatura vode: +20°C

Januar:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +15 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +12 °C

Prosječna temperatura vode: +18°C

Februar:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +15 °C

Prosječna temperatura zraka noću: +12 °C

Prosječna temperatura vode: +17°C

SPRING ALANYA

Proljeće Alanije je bujica boja i mirisa: priroda oživljava nakon kratkog sna, cvjetaju narandže, masline, avokado i mnoge druge voćke. Opština počinje da se priprema za sezonu renoviranjem svojih cvjetnjaka i zasađivanjem bogatog cvijeća. Tu su i nama poznati tulipani i narcisi, među njima i dec. Temperatura vazduha u maju dostiže prilično visoke nivoe (ponekad i do +30-35°C), a zapravo, ovo leto počinje u Alanji.

mart:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +17 °C
Prosječna temperatura zraka noću: +15°C
Prosječna temperatura vode: +17°C

april:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +20 °C
Prosječna temperatura zraka noću: +17 °C
Prosječna temperatura vode: +18°C

maj:

Prosječna temperatura zraka tokom dana: +25 °C
Prosječna temperatura zraka noću: +21 °C
Prosječna temperatura vode: +22 °C

Alanja je rajski kutak, gdje je uvijek toplo, ali nije tako iscrpljujuće vruće kao u drugim vrućim krajevima svijeta. Zahvaljujući jedinstvenoj klimi, postoji veliki izbor svježeg voća, bobičastog voća i povrća tokom cijele godine, veliki izbor svježeg voća, bobičastog voća i povrća za sunčanje i kupanje u valovima Sredozemnog mora, udisanje ljekovitog planinskog zraka natopljenog sa iglama. Ovo je savršeno mjesto za zdrav i ispunjen život.