Loading...
Zdravstvo I Medicina U Turskoj

Zdravstvo I Medicina U Turskoj

2021-11-09

Zdravstvene usluge u Turskoj značajno su se razvile posljednjih godina, toliko da Turska sada služi kao vodeći međunarodni pružatelj zdravstvenih usluga, poznati zdravstveni centar sa odličnim tehnološkim dostignućima.

U Turskoj se svake godine liječi hiljade stranih pacijenata sa Bliskog istoka i Evrope. Kvalitet usluga turskih stručnjaka raste svake godine. Turski zdravstveni sistem ima za cilj da postane globalni konkurent na međunarodnom nivou i da postigne izvrsnost.

Ako planirate putovati, planirati odmor, putovati u Tursku na liječenje ili odlučiti da kupite nekretninu u Turskoj, postoje nijanse koje vi, kao stranac, morate znati o zdravstvenom sistemu.

Zdravstvena služba u Turskoj radi na osnovu zdravstvenog osiguranja. Odnosno, svaki građanin zemlje mora imati polisu osiguranja, prema kojoj se pružaju medicinske usluge u zavisnosti od pokrića. Za državljane Turske koji ne rade privremeno obezbeđeno je takozvano socijalno zdravstveno osiguranje, zahvaljujući kojem dobijaju potrebnu pomoć.

Stranci koji žive na teritoriji Republike Turske pripremaju polisu osiguranja u privatnim osiguravajućim društvima. Na čelu zdravstvenog sistema zdravstvene zaštite je Ministarstvo zdravlja, koje ga pažljivo nadzire kako bi usluge i građanima i gostima zemlje bile na najvišem nivou. Međutim, troškovi njege su mnogo niži u poređenju sa drugim zemljama koje pružaju zdravstvene usluge.

Na primjer, operacija srčane premosnice:

U SAD će koštati oko 129.750 dolara,

17.355 dolara u Njemačkoj,

27.770 dolara u Velikoj Britaniji,

U Turskoj je 12.000-15.000 dolara.

Nemojte misliti da niža cijena znači niži nivo kvaliteta.

U Turskoj postoji oko 60 međunarodno konkurentnih medicinskih škola koje pružaju obuku hiljadama turskih i međunarodnih studenata medicine. Ovo omogućava Turskoj da postigne međunarodne standarde sertifikacije za doktore, što garantuje uspešne medicinske rezultate u širokom spektru oblasti. Gotovo sve velike farmaceutske kompanije kao što su Pfizer, Glaxo-smith-Kline, Johnson & Johnson imaju podružnice u Turskoj, kao i regionalne i neke lokalne proizvođače.

LIJEK ZA STRANCE KOJI ŽIVE U TURSKOJ

Razmotrite nekoliko čestih pitanja: Koliko je dobra zdravstvena služba stranaca u Turskoj? Zdravstvena zaštita u Turskoj je izuzetno dobra. I javne i privatne medicinske usluge su veoma dostupne strancima, dok su privatne medicinske usluge mnogo jeftinije nego, na primjer, u Evropi i SAD.

Privatne bolnice u Turskoj ispunjavaju vrlo visoke standarde sa mnogo nižim troškovima nego u Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropi i Sjedinjenim Državama. Stoga pacijenti radije dolaze u Tursku na specijalne operacije i plastične operacije. Stranci koji žive duže od godinu dana mogu se prijaviti u SSI (Institucija socijalne sigurnosti), koja je državno zdravstveno osiguranje Turske. Ovo osiguranje važi za sve članove porodice. SGK se može koristiti za pokrivanje troškova liječenja u nekim privatnim bolnicama i za pokrivanje prijema u javne bolnice.

Kako mogu zakazati pregled kod doktora u Turskoj?

Možete doći direktno u zdravstvenu ustanovu i zakazati termin, ili možete pronaći broj telefona na internetu i zakazati termin telefonom. Također možete zakazati termin u državnoj bolnici pozivom na broj 182 ili online putem državnog portala: https://hastanerandevu.gov.tr/Vatandas / kao i preuzimanjem aplikacije "182 centar".

Ponedeljak Decembar Petak od 08:30 do 17:30, po pravilu, lokalni porodični centri služe posetiocima i rade. Kako mogu zakazati pregled kod doktora specijaliste u Turskoj? Bilo na preporuku porodičnog ljekara bilo koje privatne ili javne klinike, bilo direktnom posjetom ljekaru koji se javlja u državnim ili privatnim bolnicama.

Kako ide liječenje zuba u Turskoj?

Stopa liječenja zuba u Turskoj je odlična, što je čini popularnim mjestom za liječenje. Tretman je obično 50% do 70% jeftiniji nego u Velikoj Britaniji, Evropi i SAD-u, a mnogi ljudi ovdje mogu priuštiti skupe tretmane, poput nošenja krunice i implantata. Mnogi stomatolozi odlično govore engleski.

Kako recepti funkcioniraju u Turskoj?

Stanovnici stariji od 18 godina koji su prijavljeni u SSI plaćat će samo 10% do 20% cijene nekih propisanih lijekova. Neke privatne zdravstvene politike samo djelimično pokrivaju troškove propisanih lijekova, dok druge pokrivaju cjelokupne troškove. Stranci koji su registrovani kod SSI otkrit će da postoji digitalni sistem koji povezuje ljekarske recepte sa turskim matičnim brojem i boravišta (ID) i boravišne dozvole (boraviška) stranaca.

Kolika je cijena lijekova u Turskoj?

Troškovi većine standardnih lijekova u Turskoj su niži od njihovih ekvivalenata u Velikoj Britaniji, Evropi i SAD-u. Međutim, manje standardni lijekovi iz inostranstva također mogu biti skupi. Međutim, njihov trošak može djelomično ili potpuno pokriti SSI ili privatno zdravstveno osiguranje. Kupovinom apartmana ili vile uz more u Turskoj možete biti sigurni da ćete uvijek dobiti vrhunsku medicinsku njegu ako je potrebno.